Anne den nyfikna på Grönkulla



På omslaget ser man en rödhårig flicka, hennes hår är så rött att vissa till och med i boken blir lite skrämda. Hennes röda hår är flätat och ligger ner över axlarna, tofsarna till flätan är två röda rosetter. Tänk att man kan ha så rött hår naturligt. Hon har slitna kläder som är skrikig blå med en vit klänning ovanpå. Hon är ganska mager som hon beskriver i boken men det ser man inte på omslaget eftersom att det är en närbild på henne. Hon har en beige hatt på sig och detta var dem kläderna hon hade på sig när hon anlände på Grönkulla. Det var hennes enda kläder. Hennes ansikte är väldigt vackert tycker jag men folket på 1800-talet tyckte inte det, hon har fräknar i hela ansiktet. Hon står framför ett tåg tror jag att det är och det var så hon tog sig från barnhemmet till sin nya familj på Grönkulla.

Min version:
Jag tycker att ett omslag ska vara så att man ser hela henne och att hon gör någon som ett uppfostrat barn aldrig skulle göra. Eftersom att dem beskriver i boken att hon är väldigt fantasifull kan det ju vara något som att hon har byggt en trädkoja i ett av körsbärsträden som hon tyckte så mycket om. På bilden kan man se hennes hemska kläder från barnhemmet och även att hon är en mager liten flicka. Hennes “mamma” på Grönkulla är Marilla, man hade kunnat ha med henne på omslaget, springandes mot Anne för att hon är rädd att den stackars lilla flickan ska trilla ner. Jag tycker att omslaget ska innehålla mycket färger och se väldigt glatt och färg fullt ut eftersom att Anne blir en väldigt glad tjej när hon får komma till Grönkulla. Anne är en tjej som blir glad för det lilla hon har i livet, t.ex. när hon får komma till Grönkulla får hon reda på att hon kanske inte får stanna kvar men då gör hon det bästa av situationen och gör allting så bra som möjligt. Hon har aldrig träffat sina föräldrar och hon har alltid haft lite saker, hon har alltid levt på det viset och därför har hon alltid varit glad för det hon har. Hon tänker att om hon ändå ska tillbaka till barnhemmet igen så kan hon lika väl ha skapat ett minne för livet på Grönkulla med två fina människor.

"Elev 8B"

Kommentarer

  1. Det var intressant att ta del av ditt förslag till nytt bokomslag, ditt förslag verkar ju faktiskt fånga en stor del av innehållet i boken. Men hur kan då förlaget ha tänkt när de valde ett omslag med flickan med olycklig blick? Är det så att den bilden lockar läsaren till att välja just den boken? Är det så att vi som läsare vill läsa om olycka och elände?

    Du skriver om att Anne gör "det bästa av situationen och gör allt så bra som möjligt". När vi läser böcker, berättelser om personer och deras val av vägare genom livet - så lär vi oss samtidigt att historiens förlopp beror på hur vi människor väljer att agera. Våra handlingar och sätt att tänka spelar roll för våra egna liv och andras. Bakom historiska beslut, lagar, förändringar, uppfinningar finns människor som har gjort det som de ansett "vara det bästa av situationen".

    Tack för ditt inlägg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Insändare: Abort förr och idag.

Brev till Anton Jönsson, Emils pappa.

Kvinnornas kamp mot rättvisa under 1800-talet i Sverige